Vårda smycken

Sköta om smycken

Smycken består oftast av metall av något slag. Metaller är känsliga för olika föroreningar och kan lätt bli missfärgade. Här följer en text citerad från en utmärkt bok som beskriver hur man skall vårda sina smycken.

 

Smyckevård

Man bör handskas aktsamt med smycken och framför allt inte bära dem dag och natt. Det kan knappast vara nödvändigt att bära t.ex. Ett vackert halsband även under sömnen eller en värdefull ring, när man under toalettbestyren handskas med tvålar och kanske härefter med någon kräm. Den transparenta ädelstenen förlorar sin vackra lyster genom de fettavlagringar som bildas under den och i fattningen.

Smycketvätt

Genom att tvätta smyckena emellanåt, kan man bibehålla deras fräschör. Tvättvattnet tillreds av ungefär 10 delar vatten och 1 del ammoniak samt något syntetiskt tvättmedel. Vattnet bör inte vara varmare än att man kan hålla händerna i det.

För att komma åt under stenar, fattningar och andra smutsgömmor kan man använda en liten lagom mjuk nagelborste eller en tandborste. Efter tvätten skö1js smycket i ljumt vatten. Blås bort kvarliggande vatten och torka smycket torrt på en mjuk trasa som inte luddar av sig.

Även glasögon, om man får räkna dem till smycken, kan tvättas på samma sätt.

Om smycket har bottnad fattning så att stenarna inte är synliga från baksidan, bör man inte lägga ner det i tvättvattnet. Som regel är fattningen tät, men någon gång kan det förekomma att fukt tränger in under en sten och förorsakar missfärgning på folien under denna, vilket i sin tur minskar stenens lyster. I sådana fall nöjer man sig med att tvätta smycket med en borste, som doppats i tvättvattnet, samt skö1ja och torka noga.

Similismycken med t.ex. strass bör inte våtrengöras. Däremot kan man borsta dem rena med en pasta av pulvriserad krita, som rörts ut med litet vatten.

Smycken som används dagligen bör lämnas in till guldsmeden för översyn minst en gång om året. Detta gäller först och främst dyrbara stenbesatta smycken.

Silversmycken skall putsas

Allt silver mörkfärgas (an1öper) med tiden, och man bör därför putsa inte endast bestick utan även smycken av silver regelbundet för att bibehålla metallens lyster och ljusa färg. Om silver får ligga länge, är det betydligt svårare att avlägsna den mörka anlöpningen.

I luften är det främst svavelföroreningarna som orsakar anlöpning. En del ämnen och föremål innehåller också svavel och hit hör gummi som är särskilt besvärligt. Det händer att silversmycken svärtar huden vilket kan bero på överskott av svavel kroppen. Hudens transpiration kan innehålla svavelväte och även matsmä1tningsrubbningar kan förorsaka att smyckena plötsligt svärtar. Tvålar, krämer m.m. kan också förorsaka att silver färgar huden.

Vid lätt anlöpning kan smycken av silver g1änsas upp med polerduk av den typ, som används i guldsmedsaffärer. När en kraftigare an1öpning har bildats, måste man använda ett silverputsmedel, av vilka det finns mänga bra typer, såväl flytande som form av pasta, eller vadd.”

 

Källa ”Gör vackra ting av koppar, silveroch emalj. Av Jan och Ove Sjöberg. ISBN 91-534-0207-3”


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.