Polera eller rengöra mässing, koppar och dirigold

Rengöring och putsning

Det är viktigt att skilja på rengöring (borttagning av smuts) och putsning (borttagning av oxider). Till exempel så är mässing en legering av zink och koppar. Dirigold (Dirilyte) är en legering av koppar och aluminium. Det är inte bra att använda alltför starka medel för då riskerar man att zinken eller aluminiumet löses upp i ytskiktet och det blir mest porös koppar kvar, ett matt föremål med en mer rödaktig färg blir resultatet.

Mässing och koppar

Ytan på mässing, koppar och dirigold är känslig för föremål med repande och slipande verkan samt vissa putsdukar och svampar. Använd en mjuk trasa vid putsning samt putsmedel med en polerande verkan. Jag använder ofta ett putsmedel som heter Bistro med anjontensider i. Luftens påverkar metaller som koppar och mässing och om dessa inte putsas mörknar de mer eller mindre långsamt genom tiden på grund av denna påverkan. Patina kan man kalla det och förändringen kan vara vacker.

Fett

Flyttar man mässingsföremålet ofta är ytan påverkad av fetter (fingeravtryck, stearin, etc.) eller andra frätande ämnen vilket på längre sikt ger skador som är svårare att putsa bort. Det gäller speciellt i fuktiga miljöer. Om man ser att det uppstått en påverkan fläckvis, med tydliga och mörkare eller ärggröna fläckar, kan det vara bäst att putsa bort fläckarna eller putsa hela mässingsytan.

Stearin

Stearin och fett kan först sköljas av med hett vatten och sedan putsas med mjuk trasa, så som ovan. Om mässingsljusstaken är liten kan man använda frysning för att ta bort stearin. Vintertid kan man ställa ut stearinkladdiga mässingsljusstakar för att enklare få bort stearinet. Användning av slipmedel, borstar, stålull, ”skotch brite” etc. avråds från då de ger repor.

Recept

Här följer ett recept för att putsa ljusstakar och andra föremål av koppar och mässing skinande blanka med 1 msk ättika 24 %, 2 msk salt och en mjuk trasa. Blanda ättika och salt till en smet. Doppa trasan i smeten. Gnid lätt på kärlen, ljusstakarna eller ditt föremål. Använd ljummet vatten för att skölja bort allt ordentligt. Torka därefter omedelbart torrt med en ren trasa.

Elektrolytiska metoden
 1. Lägg aluminiumfolie i botten på en balja eller större form.
 2. Strö över lite bakpulver.
 3. Där placerar du de föremål av silver eller koppar som du vill rengöra.
 4. Täck med mera bakpulver.
 5. Häll över kokhett vatten.
  Det börjar bubbla och det är karbonaten som avger kolsyra när den förenas med vatten.
 6. Vänta tills vattnet har svalnat.
 7. Lyft upp de nu rena föremålen och skölj dem med vatten.

Kommentarer

2 svar till ”Polera eller rengöra mässing, koppar och dirigold”

 1. Profilbild för Sari Svensson
  Sari Svensson

  Hej Johan, jag undrar om du har några bra tips på hus jag ska restaurera ett gammalt kopparbord? Bordet har fått några vita fläckar efter aceton och en ring efter att det stått en kruka på bordet som läckt. Jag har provat med att polera med salt och ättika. Provade lite lack på en av fläckarna då jag tänkte att det kunde vara lack som ytbehandling som förstörts men inget har funkat. Tar tacksamt emot förslag och tips.
  Mvh
  Sari Svensson

 2. Profilbild för Hasse Westin
  Hasse Westin

  Oj vilken bra sida, jag försöker hitta en förklaring till att så många äldre kaffekvarnar (sedan 1800-talet) har sönder frätta mässingskålar där kaffebönorna legat. Medan många av dom som ser fabriks tillverkade klarat sig bättre. Kanske kan du hjälpa mig att få rätsida på det..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.