ROT Avdrag

UTNYTTJA ROTAVDRAGET I ÅR!

Äntligen kan man beställa nya smidesgrindar till porten eller entren. Med ROT avdraget ges du möjlighet att anlita en seriös konstsmed för ”uppgradering” av din bostad eller villa. Du betalar bara halva priset på arbetskostnaden. Känns det som om det är dags att göra en ”home makeover”? Kanske skjutit dina planer på en om- eller tillbyggnad på framtiden. Nu finns det en öppning, regeringen har återinfört ROT-avdraget, vilket innebär att du kan få avdrag för reparationer, om- och tillbyggnader samt underhåll av småhus, fritidshus och bostadsrätt.
  

Hur mycket får man dra av?

Du får dra av 50 procent av kostnaden när du gör renoveringar som kostar upp till 100 000 kr. Avdraget innebär i praktiken att du kan få en skattereduktion på max 50 000 kr per person och år.

Exempel 1: Anna har byggt om köket i sin bostadsrätt. För detta har Anna betalat 50 000 kronor i arbetskostnad. Arbetet och betalningen har skett i mars 2009. Förutom att bygga om köket har Anna även anlitat en firma för att måla om huset på landet. För detta har Anna betalat 12 000 kronor avseende arbetskostnad. Arbetet är utfört och betalat i maj 2009. Anna har rätt till skattereduktion hälften av de båda arbetskostnaderna dvs. 31 000 kronor.
 
Exempel 2: Syskonen Lars, Stina och Sture äger tillsammans en sommarstuga. De har anlitat ett företag för att byta tak på sommarstugan. Arbetskostnaden uppgår till 18 000 kronor. Syskonen delar på kostnaden och betalar 6 000 kronor vardera till företagaren. Lars, Stina och Sture har rätt till skattereduktion med 3 000 kronor per person.

   
   

 

Vad får man dra av för?

Avdraget kan enbart göras på arbetskostnaden, alltså inte kostnader för material, utrustning och resor. ROT-arbeten förs in under systemet för hushållsnära tjänster, så kallade RUT. Du kan alltså få avdrag för både hushållsnära tjänster som städning och bygg- och reparationstjänster.

Vem får göra avdrag?

Skattereduktionen kopplas till individen på samma sätt som hushållsnära tjänster. Det är ägaren av ett småhus eller innehavaren av en bostadsrätt som kan få skattereduktion för ROT-arbeten. Är ni två som äger huset får ni alltså göra dubbelt så stort avdrag, då kan ni köpa hantverkstimmar för 200 000 kr och få 100 000 kr i skattereduktion.

Från när gäller avdraget och hur länge?

ROT-avdraget började gälla från 8 december 2008. Förslaget om att inkludera ROT-arbeten i systemet med skattereduktion är permanent.

inga bilder hittades

inga bilder hittades

   

 

När och hur får man pengarna tillbaka?

Köper du hantverkstjänster före den 1 juli 2009 måste du ansöka om skattereduktion hos Skatteverket för att därefter få skattereduktionen tillgodoräknad vid 2010 års taxering. Du kan också begära jämkning om du vill få pengarna snabbare. Arbeten som genomförts mellan 8 – 31 december 2008 samt fram till 1 juli 2009 ska vara med i deklarationen för 2009. 

Köper du däremot hantverkstjänster från och med 1 juli 2009 så ska du bara betala halva arbetskostnaden till hantverkaren och sedan begär hantverkaren utbetalning av andra halvan från Skatteverket.

Hur gör man och när senast måsta man ansöka?

För att få sina pengar tillbaka i samband med skattebeskedet 2010 behöver du skicka in en ansökan före 3 maj 2010. Söker du senast 1 februari 2010 kan du få pengarna till midsommar 2010.

inga bilder hittades

inga bilder hittades

   

 

Att tänka på om du vill göra ROT-avdrag:

 • Företaget som du anlitar skall ha F-skattsedel.
 • Få arbetskostnaden specificerad på fakturan.
 • Arbeten som utförs till och med 30 juni 2009 får dras av i maj 2010.
 • På arbeten som utförs från och med 1 juli 2009 betalar du halva arbetslönen till hantverkaren.
 • Summan av avdraget, inklusive hushållsarbeten, är maximerad
  till 50 000 kr per skattskyldig person och beskattningsår.

Olika projekt som du kan använda ROT-avdraget till:

 • Reparera eller renovera ditt trappräcke
 • Tillverka gindar i smide
 • Inbrottsgaller
 • Ny gångjärn
 • Galler
 • Staket
 • Övriga svets och smidesreparationer

Du kan läsa mer om regler och uppdateringar omkring ROT-avdraget på skatteverkets hemsidor om du följer denna länken….Till Skatteverket.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.