Järnkraft i kvinnohänder är en fotobok och en berättelse om smeder, smide och smedens villkor ur ett kvinnligt perspektiv. Att vara hantverkare och konstsmed är ju inte en så värst ”lukrativ” sysselsättning vad gäller stora lättjänade pengar. Detta gäller ju så väl för manlig som kvinnlig konstsmed. Det är ett hårt och ofta ensamt slit som Monica Sörberg beskriver i text och bild!

Järnkraft i kvinnohänder skildrar sju kvinnliga konstsmeder i text men framförallt i bild. Vi får i boken följa Doris Ilou, Kari Erlands, Erika Galle, Lina Sundin, Therese Johansson, Ulrika Aneer och Harriet Lövenheilm. Den flitige Antracitaren känner igen flera av dessa namn sedan tidigare och har man besökt smidesträffarna i Granbergsdal har man dessutom kunnat träffa dessa kvinnliga konstsmeder.

Lina Sundin Åsa, Erika Galle och Lina Lina Sundin
  Foto © Kenth Foto © Kenth

 

Monica Sörberg är författaren som under drygt åtta år följt dessa konstsmeder i deras yrkesutövning. Det är en personlig betraktelse som dessutom ger beskrivningar av smedens villkor, platser och tekniker som används.

Efter att ha läst igenom ett rykande färskt exemplar måste jag säga att denna bok verkligen platsar in bland de andra smidesböckerna och dessutom fyller ett tomrum som funnits.

Vi är stolta att på Antracit nu kunna erbjuda denna boka till försäljning och skall man köpa en bok i julklapp så är detta den råtta boken. Järnkraft i kvinnohänder platsar helt klart in som Årets Julklapp för den smidesintresserade, kursare eller smeden själv, kvinna som man.

Boka ditt exemplar i butiken Klicka här

//admin

Lämna en komentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.