Paavo Tynell Massingslampa Reparerad

Paavo Tynell Lampa Dök Upp

Paavo Tynell Massingslampa Reparerad

Mer bilder…klicka

Plötsligt fick jag en fantastisk skapelse i min hand. Det var en vacker taklampa i mässing som såg riktigt skamfilad ut. Lystern var borta och den hade ärgat och fått mörka beläggningar. Taklampan skulle fräschas upp om det var möjligt? Mässingslampan var designad av Paavo Tynell den var inte lackad utan det var ”råmetall” i mässing. Det gjorde det lättare och jag rengjorde och polerade upp lampa.

Paavo Tynell var en finländsk konstsmed och ljusdesigner. Paavo Tynell var en av grundarna av Oy Taito Ab, den första industriella tillverkaren av belysning i Finland, och han ledde företaget och var dess chefsdesigner från året 1954 till 1973. Paavo Tynells mest kända verk är ljusdesignen av Helsingfors Glaspalats och FN: s studiobelysning. Paavo Tynell var från 1930-talet fram till 1950-talet den mest anlitade ljusdesignern för uppdrag i offentliga miljöer. Arkitekter, bland annat Alvar Aalto arbetade tillsammans med just Paavo Tynell med inredning och ljusdesign. Paavo Tynell var gift med glasformgivaren Helena Tynell och Tynells tog inspiration till sina designer från naturen.

Exempel på svenska ljusdesigners är Linus Fellbom, Paco Hårleman och Michael Hallbert. Lights in Alingsås är ett årligen återkommande evenemang inom ljusdesign.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Paavo Tynell Lampa Dök Upp”

  1. Profilbild för jan olsson
    jan olsson

    Kul att se jag har en likadan lampa ! jag behöver renovera den också har haft den sedan ny i familjen mina föräldrar köpte den på 50/60 taalet i Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.