phoca thumb l 2012 06 25 masthuggskyrkan 1216 webb

Ljuskronor i Masthuggskyrkan

phoca thumb l 2012 06 25 masthuggskyrkan 1216 webb

 

Vårarbete under 2012

Under året har jag förmånen att renovering ett antal ljuskronor till Masthuggskyrkan i Göteborg. Här kommer en beskrivning av vad som gjort och lite bilder på hur det gjorts. Mer bilder finns i Galleriet i kategorin reparera och vårda och Masthuggskyrkan.

Uppdraget innebar att renovera och i förekommande fall reparera tre stycken ljuskronor. Ljuskronorna var utförda i gediget smide och med elektrifierad belysning. Ljuskronorna återställdes enligt kulturhistoriska och antikvariskt riktiga metoder så långt det var möjligt. Framför allt gällde detta eventuell nytillverkning av delar och vid ytbehandlingen. Dessutom tillkom att tillverka tre stycken kopior av konsolhängare till lyktor som hängde på väggen.

Tillvägagångssätt

Till en början använde jag kemiska metoder för att avlägsna stora mängder av ytrost som bildats på järnkronorna. En vätska bestående av fosforsyra samt sulfatsyra och vatten penslades på ljuskronorna vilket neutraliserade ytrosten.

Efter att denna behandling verkat klart kunde jag borsta av resterande rost mekaniskt med stålborste.
Efter rengöring kunde ny ytbehandling appliceras. Ytbehandlingen påfördes tre gånger. Efter varje applicering krävdes en torkperiod på 1 till 2 veckor. Samtliga ljuskronor och konsolerna fick denna ytbehandling. Man kan notera att torktiden kan bli ganska så lång mellan påstrukningarna beroende på blandning och temperatur i lokalen.

 

Receptet på ytbehandlingen:

1dl terpentin, 100gr järnoxidsvart, 1dl kinesisk träolja och 2 dl rå linolja. Blanda terpentin och järnoxidsvart först sedan träolja och sist linoljan.

Ljuskuporna ytbehandlades inuti med cellulosafärg i vit kulör.

 

Noterat

När det kom till övrig renovering av ljuskronorna kunde ljuskuporna hamras till mot träkubb med gummihammare för att erhålla sin ursprungliga form. Ett antal dekorativa detaljer var skeva och vart tvungna att justera. En av dessa dekorationer behövde dessutom förstärkas genom svetsning. Ljuskronorna visade prov på fantastiskt hantverksarbete både i utförande och dess avancerade konstruktion och montering. I en framtida artikel kommer jag att beskriva delar av hur dessa ljuskronor tillverkats och framförallt monterats!

 

 

Mer bilder finns i Galleriet i kategorin reparera och vårda och Masthuggskyrkan.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.