Jobba smart med skisser och lera…!

”En bild säger mer en tusen ord” skissa rita måla. Att utföra avancerat smidesarbete redan i tanken, på skiss, i dator eller med modeller kan spara massor av tid och energ i smedjan. Kol, gas, material och arbetstid är ju dyrbart. Smida kräver ju energi i form av värme och muskelkraft tillsammans med maskiner. Det gäller ju att hushålla med energin och man kan ju inte bara göra om arbeten gratis som tagit flera dagar att utföra. Med tiden och erfarenheten lär man sig vad som är möjligt och inte. Man lär sig dessutom momenten och i vilken ordning de skall/måste utföras.

Det finns flera sett att öva upp sina färdigheter utan att dra igång hela ässjan/smedjan och allt runt omkring. Att förbereda sig är viktigt och det gör man genom att skissa upp sina projekt, på papper, dator och i huvudet. Ju fler gånger man gör det dess färre behövs med hela smedjeapparaten igång. Har du en ide på något du vill ha utfört i smide kan du få hjälp att realisera denna genom att kontakta mig. Jag kan skissa och rita upp din idé och även tillverka den i olika modeller så det går att få en uppfattning om dess kommande utseende.

En vacker grind i smide eller ett staket kan göra en avskärmning eller inhängnad vacker och det är alltid trevligt att får det personligt utfört av smeden man känner!

Att ”smida” i lera lämpar sig bäst för små detaljer eller avsnitt i ett smidesverk medans skisser och trådmodeller kan utföras i fullskala för att ge en uppfattning av ex. proportionerna och tekniska lösningar som krävs.
Här följer en Video från en smideskollega och vän i Florida, Bill Roberts, som utför ett smidesmoment i lera. Han smider ett hästhuvud för att sedan göra detta i varmsmide.

Lämna en komentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.