smidesgrindar i furulund

Grindar till Furulundskolan Partille

smidesgrindar i furulundEn grind kan ju bestå av en massa olika symboler och uttryck. Främst är en grind till för att stänga ute eller välkomna. Ett enkelt gallerverk och ”raka pinnar” för oftast tankarna till fängelse och just stänga in. Motsatsen är om man kan skapa ett uttryck eller motiv i grinden som kanske representerar det man välkomnas av eller verksamheten som bedrivs innanför grinden.

För några år sedan fick jag förmånen att arbeta fram några förslag till grindar till Furulundsskolan i Partille som var under byggnation. Skolan skulle smyckas med olika inredningsdetaljer varav grindarna var en idé som kommit fram. Inriktningen på skolan var då indelad i tre kategorier, Internationellt och Musik, Skapa och Bygga samt Ekologi och litteratur. I övrig kan nämnas att man parallellt anlitade en inredningsarkitekt som tog fram oliak designförslag som olika kakel i golvet, vackra gardiner och skulpturer inmurade i fasaden. Allt kan beskådas idag på plats.

Furulundsskolan Exteriör Skolan är en 90-talsbyggnad byggd i suterräng och med tegel och mycket metall och plåt. Det är en grund och förskola. Omgivningen är skog och bostadsområdet Furulund med torget.

 

Skisser och förslaget

Med utgångspunkt från skolans inriktning började jag skissa på olika förslag och idéer till grindar. Det hela slutade i en ganska så grundlig mapp som med text och bilder visade och förklarade hur det skulle kunna utföras. Förslaget vann samtligas gillande från kommunhuset till inredningsarkitekten och byggherren, NCC.

 

Grinden Internationellt och Musik

Denna grind består av materialen stål eller järn och dessutom rotfritt stål. Symbolerna här var ju ganska så enkla och jordgloben symboliserar Internationell samverkan och ett utåtriktat förhållningssätt. En flygel med G-klav och lite noter för ju tanken till musikutbildningen eller inriktning på just musik. Tangentbordet är i rostfritt stål och döljer dessutom låsmekanismen.

 

Grinden Skapa och Bygga

Skolan har en skapande inriktning med mycket färg och form och bygge. Grinden fick Egyptens (?) pyramider som bas med starka furor som växer och blir byggmaterial i framtiden. Solen och paletten visar på att växa är att skapa vilket hänger intimt ihop. Materialen är Järn och polerad Mässing i solen. Ingraverat i plåten som döljer låsmekanismen finns en ”vägg” av tegelstenar.

 

Grinden Ekologi och litteratur

En fågel i värmebehandlat rostfritt stål tillsammans med furan och havet får symbolisera den ekologiska inriktningen på Furulundskolan. Samtidigt får havet bära Tor och Midgårdsormen vilket är en berättelse ur den Nordiska litteraturen. Runskriften på plåten som döljer låsmekanismen berättar om just Tors brottning eller kamp med denna orm från Midgård.

 

Furulundskolan Jag tycker att detta var ett av det mest fantastiska arbeten jag gjorde under 90-talet och att man i Partille då satsade på att utsmycka och ge näring och liv till skolan genom att engagera så många olika hantverkskonster som, smide, keramik, måleri och textil.

 

Ladda ner Broshyr

{phocadownload view=file|id=3|target=s}


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.