phoca thumb l Fotolj Tapetsering Omkladning 005

Fåtölj från Kågéns Industrier AB klara

Nu är fåtöljerna från Kågéns Industrier AB klara. Efter att ha sett slitna ut och varit väldigt nedsuttna har de fått nytt liv. Stolarna har en klar funkisstil och dessutom kan man se att de är för sin tid moderna på fjädringen som inte är spiralfjädrar. Allt skall rivas ut, armstöd och ben skall slipas och lackas. Ny stoppning samt nytt tyg monteras igen. När tyget kom av visade det sig att fåtöljerna tillverkats av Kågéns Industrier AB i Tranås. 

phoca thumb l Fotolj Tapetsering Omkladning 005

 

Jag valde att köpa högkvalitativt tyg i ull från Ludwig Svensson AB designat av Johanna Nädele Ljungkvist och heter Retro. Det har en ton av Carl Malmsten över sig och passade väldigt bra till fåtöljerna. Kvalitet och slitstyrkan mäts i Martindale och Retro har ett värde Martindale på 50 000 varv!

Historien om Kågéns Industrier AB börjar 1885 när K G Andersson i Tranås tillverkar sin första pinnstol och sedan utvecklar företaget vid Tranås Norra Stolfabrik och Tranås Möbelfabriks AB. Det gick vidare med att K .G. Anderson grundade 1907 AB Möbelindustrikompaniet vilket senare blev Kågéns Industrier AB. Numer heter företaget EFG (European Furniture Group). Kontorsinredning är huvudsysselsättningen.

phoca thumb l Fatolj Tapetsering Omkladning 0060

 

Så här kan man läsa i ”minnseboken” ”Möbler i tre generationer” som gavs ut 1967 när man helt bytte inriktning mot kontorslandskap och sedermera blev EFG.

”Livet hade tidigt gett K. G. Anderson respekt för yrkeskunnigheten. Under sina läroår hade han mött mästare, som byggt sin framgång på att äga den rätta känslan för trä, som förstått att värdera virke och med praktisk blick kunnat lägga upp arbetet så att mesta tänkbara utvanns av gjorda inköp. Inför utvidgning av rörelsen inte bara till omfattningen utan också till nya arbetsfält framstod det för ”K. G.” som naturligt att bilda det tilltänkta bolaget gemensamt med yrkesmän, som sedan länge dokumenterat sin fackkunskap och som därtill kunde väntas stå i samma situation som han själv, dvs. Inför tvånget att utöka sina resp. rörelser. Otrolig är det vil inte, att han härvidlag vägleddes av de goda erfarenheter, han sett vunna inom Måleribolaget med dess fyra målarmästare i ledningen. Tillsammans med snickarmästarna C. P. Johansson, J. A. Pettersson och K. J. Sandberg, alla i Tranås, inbjöd alltså K. G. Anderson 1897 till teckning av aktier på nominellt 500 kronor per styck i Tranås möbelfabriksaktiebolag. Själv tecknade han 46 aktier, hans fader Johan Andersson och brodern Aug. Holmström tillsammans 6 aktier. Därnäst blev C. P. Johansson och Carl Johansson, Liljeholmen, med 20 och J. A. Pettersson med 15 aktier största aktieägarna. Av ett aktiekapital på totalt 65 000 kronor, fördelat på 20­talet tecknare, svarade sålunda ”K. G.” och hans närmaste för brorslotten eller 26 000 kronor. Det nya bolaget som startade sin verksamhet redan 1897, innan bolagsordningen var officiellt fastställd, Övertog av”K. G.” Tranås norra stolfabrik; den gamla fastigheten ersattes med en trevåningsbyggnad, utrustad med bl. a. en sådan nyhet som värmeledning. Dessutom omfattade anläggningen tokar och två mindre verkstadsbyggnader. En notisförfattare i Tranås Tidning, som våren 1898 gjorde en rundvandring genom komplexet, var fylld av idel lovord för den nya arbetsplatsen, som gav sysselsättning för inte mindre än 140 man.”

Se fler bilder i galleriet…

Boken kommer givetvis att följa med stolarna i framtiden.

Idag kan man ju inte köpa dessa möbler längre i butik utan dessa är unika. Det finns dock flera andra butiker på nätet där du kan köpa möbler och andra inredningsdetaljer. RoyalDesign.se är Sveriges största sajt med design och heminredning för ditt hem och kontor. Njut av mer än 15 000 designprodukter från Skandinaviens och Europas främsta varumärken i alla prislägen. RoyalDesign.se har allt ifrån de senaste Pappelina-mattorna, designklassiker från Normann Copenhagen, och tjusiga vinglas från Orrefors till de nya silverbesticken av Prins Carl Philip.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.