phoca thumb l Jugen Ljusstake Smaland 003

Art Nouveau [Jugend] Ljusstake

Femarmad Art Nouveau ljusstake i tennmaterial

phoca thumb l Jugen Ljusstake Smaland 003 

Se mer Jugend i Galleriet.. 

Mer om Art Nouveau, Jugend och Art Déco

Stilen fick i de flesta länder namnet Art Nouveau (ny konst), efter butiken Galerie d’Art Nouveau i Paris, som drevs av den tyske konsthandlaren Siegfried Bing, där denne ställde ut flera objekt i den nya konststilen. Namnet antyder att stilen uppfattades som en brytning med traditionell formuppfattning. Detsamma gäller för de katalanska, spanska och ryska namnen på rörelsen: modernisme. I Tyskland kom stilen att benämnas Jugendstil, i de nordiska länderna och Baltikum förkortad till Jugend. I Italien kallades stilen för Stile floreale, vilket bäst beskriver hur den tog sin inspiration från naturens oregelbundna och organiska former, men i stiliserad form. I Storbritannien gick stilen under namnet Liberty style eller Modern style och i Österrike-Ungern Secession (”utbrytning” – det vill säga från den traditionella konsten i Künstlerhaus Wien).

Inom konst och formgivning inspirerades keramik och glas av frukter och fröhus och lampfötter som tallstammar. Långsmala, finlemmade kvinnogestalter bar upp lampor och ljus­stakar. Samma mönster dekorerade keramik, glas och metall.

Skillnad mellan art nouveau och art deco.

Art nouveau, är den franska benämningen på jugend. I Frankrike var stilen mer böljande och plastisk medan t ex den österrikiska var mer stram. Art nouveau och jugend var aktuell vid förra sekelskiftet, 1900.

Art decó, eller arts décoratif, är en mer klassicerande dekorativ stil. Ofta med exklusiva och dekorativa inslag. Inspiration från Egypten och orienten förekommer ofta. Stilen kulminerade med utställningen i Paris 1925. Art déco var en reaktion mot bl.a. Bauhausskolans betoning av förenkling och industriell massproduktion.

Art déco ville framhäva det individuella, dekorativa och exklusiva och gör sig i Europa främst gällande inom inredning och möbeldesign under 1920-talet, medan stilen var populär i USA till i början av 1950-talet. I Miami finns det byggnader längs med Ocean Drive i art déco-stil. Motiven togs i första hand från Orienten, Egypten, det antika Grekland och Rom. Öppnandet av Tutankhamuns grav (1922) och egyptologins storhetstid sammanfaller med Art déco-epoken.

Art Déco är en eklektisk stil som kombinerar traditionella hantverksmotiv med maskinålderns bildspråk och material. Den kännetecknas ofta av rika färger, djärva geometriska former och påkostad ornamentik.

Art Déco uppkom under mellankrigstiden och är ett uttryck för den snabba industrialisering som höll på att omvandla den traditionella kulturen. Ett av dess mest framträdande drag är just att den omfamnar modern teknologi. Den skiljer sig från sin föregångare Art Nouveau i det att den föredrog det symmetriska framför det asymmetriska, det rätlinjiga framför det böljande och geometriska former framför organiska.

Art Déco betonar geometriska former: klot, polygoner, rektanglar, kvadrater, trianglar, parallelltrapetser, sicksack, sparrar, strålar och solstrålemotiv. Element anordnas ofta i symmetriska mönster. Moderna material som aluminium, rostfritt stål, bakelit, krom och plast används ofta. Glasmålningar, inläggningar och lack är också vanliga. Färgerna tenderar att vara starka och kontrasterande.

Källor

Wikipedia Art Déco

Wikipedia Jugend (Art Nouveau)Art Nouveau)

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.