Barnbördshuset GöteborgSmide och konstsmide i Göteborg finns det en hel del. En del har jag gjort men framförallt finns det smide från tidigt 1900-tal ibland annat Vasastaden och Linnéstaden. Många skickliga smeder tillverkade praktverk i form av balkonger och staket kring de vackra husen.

 
 
 
GötaverkenAnnat smide som man ofta förknippar med Göteborg är ju varven som tillverkade båtarna som seglade på haven. Under flera decennier byggdes det plåtskepp som nitades ihop och alla plåt bearbetades ju på olika vis. Det fanns mängder av olika smedyrken på ett varv, inte ett. Den tiden i Göteborgs historia gjorde att befolkningen växte markant och vi fick massor av smeder i staden. Säkert har flera yngre invånare idag släktingar som var just smeder. Det var nitare, värmare, plåtslagare och allt vad det nu hette.  Det utvecklades till svetsare och mer förfinade yrken allt eftersom utvecklingen skapade nya tekniker. Idag finns inget stort varv kvar men broar, lyktor och en del annat smide i staden smiddes av dessa skickliga smeder. Dagens smed sysslar oftast med reparationer, konstsmide, plåtarbeten eller byggsmide av olika slag.
 
GötheborgEtt annat modernare projekt som innefattar historia, handel, Göteborg, sjöfart och smide är Ostindiefararen som återbyggdes under ett 10-tal år. Här fostrades en del nya smeder vilka för traditionen vidare. Där handlade det mest om historiskt smide. Själv rör jag mig i gränslandet mellan konst och brukssmide. Det blir skulpturer och metallkonst ibland samt grindar, räcken, staket och gravvårdar emellanåt. Det finns massor av smide som behöver repareras och gamla vackra grindar och staket räddas från att hamna på skroten. En del smide behöver kompletteras och portar skall smyckas med vackra grindar. Här kommer jag och dagens smeder in som arbetar enligt gamla väl beprövade och antikvariskt riktiga hantverkskunskaper. Det kan handla om att ge råd eller helt enkelt tillverka nya smidesverk i staden Göteborg.
 
Upphovslänk till bilder Wikipedia: Barnbördshuset, Götaverken och Götheborg
 
//johan

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.