Inte sällan dyker det upp ljusstakar i mässing som behöver lagas. Mässing har ju varit en populär metall i flera hundra år och glänser vackert i inredningen. Spisluckor, gångjärn, lycktor, ljuskronor, skruvar och mycket annat förhöjer ofta 

 ganska enkelt utseendet på olika föremål. Skåp, dörrar och möbler dekoreras ofta med denna metall. Senast reparerade jag ett antal mässingsljusstakar tillverkade vid ett av världens äldsta mässingsbruk i Skultuna. Lödning och polering var vad som behödes och ljusstakarna blev väldigt vackra.

 

phoca thumb l Ljusstakar Skultuna Massing 007

Ser mer i Galleriet i Reparera och vårda

 

Mer om Skultuna Bruk

Skultuna Messingsbruk AB är ett av världens äldsta, fortfarande aktiva mässingsbruk och företag, hovleverantör, beläget i Skultuna, Västmanland och anlagt 1607 av Karl IX. Bruket troddes vara anlagt 1611 till dess att privilegiebrevet med Karl IX:s signatur återfanns i Riksarkivet. Produktionen pågår fortfarande i liten skala inom de fem olika produktområdena: Designer, Classic, Accessoarer (manschettknappar), Charms (smycken) och Christmas (jul).

I 400 år har Skultuna Messingsbruk tillverkat föremål av högsta kvalitet för både vardag och fest. Karl IX kunde år 1607 förverkliga sina planer på ett svenskt mässingsbruk. Bakgrunden var att Sverige under Gustav Vasas och Erik XIV:s tid blivit starkt skuldsatt gentemot Hansan. Genom att förädla koppar till mässing skulle importen av mässing kunna minskas, exportinkomsterna ökas och därmed förbättra rikets ekonomi.

Den äldsta bevarade ljuskronan från Skultuna finns i Vårfrukyrkan i Enköping och är daterad 1619. Skultuna har idag fem olika produktområden, Designer, Classic, Cuff Links, Charms och Christmas. Inför Bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling 2010 blev Skultuna Messingsbruk utvalda att göra produkter för Den officiella bröllopsserien.

 

Källor:

Wikipedia Skultuna Mässingsbruk

Skultunas Fabriksbutiker

Bukowskisukowskis

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.