gesällprov i smideSkulptur Göteborg i smide är mitt gesällprov som jag genomförde som elev på Stenebyskolan 1976. Efter tre års studier infann sig fjärde och sista året på konstsmidesutbildningen på Stenebyskolan och jag skulle göra mitt gesällprov och bli gesäll i konstsmide. Vad skulle man smida ihop då och vad skulle det bli för något?
 
 
Min hemstad Göteborg låg mig varmt om hjärtat men jag bodde i Dalsland och Dals-Långed. Iden föddes om att göra en skulptur ”Göteborg”. Nu skulle detta smidas och det fick inte heller användas svets så uppdraget blev av graden ”svårt”. Inngen hade ju ej heller sett denna skulptur innan så den kom till i min fantasi. Här skulle dock allt ned på ett papper först i form av en ritning. Tre dimensioner va inte lätt att sätta ihop i tanken och på ett papper, jag saknade då både dator och CAD system.
 

no images were found

no images were found

no images were found

Foto 2010 © Konstsmed Johan Sangberg Foto 2010 © Konstsmed Johan Sangberg Foto 2010 © Konstsmed Johan Sangberg
 
Flera besök i hemstaden Göteborg och insamling av motiv samt skisser av olika byggnader resulterade i en idéskiss som senare efter flera månaders arbete vid ritbordet resulterade i en ritning som väl beskrev skulpturen i konstsmide och hur den skulle sättas ihop.
 
Det blev sedan dags att smida ihop gesällprovet efter ritningen och alla detaljer måste finslipas. Det va flera olika moment att ta reda på och just ordning på hur man utförde smidet och hur jag monterade delarna innebar stor tankemöda. Det va mycken tillverkning av ”sättar” som användes för att skapa detaljer i byggnaden som fönster och dörrar. Träden innebar mer ”vanligt smide” och sammanfogningar gjordes med nitar, synligt och dolt, samt med lödning och skruv. 
 
Bildspel Gesällprov Göteborg
{pgslideshow id=7|width=640|height=480|delay=3000|image=L}
 
Efter flera hundratals timmar var det dags att linoljebränna och till slut vaxa skulptur och gesällprovet Göteborg. Mitt gesällprov var klart för granskning och det var en nervös väntan hos smidesmästarna i Stockholm innan resultatet meddelades till min belåtenhet. Jag blev med beröm godkänd och erhöll dessutom en speciell utmärkelse i form av en Silvermedalj. Det kändes verkligen skönt efter så många års arbete och ”brottning” med det vresiga stålet och järnet som man kunde tämja först i upphettat tillstånd!
 
 
Text och Foto 2010 © Johan Sangberg
 
 

Lämna en komentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.