Metall Design International 2009

mdi1aÅrsboken Metall Design International 2009 har nu funnit att köpa ett tag och boktiteln firar sitt 10: års jubileum. Utgivningen startade alltså 1999 och precis som tidigare årsböcker är Metall Design International 2009 fylld med internationella metalldesigners verk i ett stort antal bilder. De vackra fotona kompletteras med beskrivande artiklar om artistens bakgrund, inspirationskällor och mycket mer. Samtlig text är på både tyska och engelska vilket gör det enkelt att hänga med, men bilderna talar givetvis sitt eget språk. Elva smeder och metalldesigners från olika länder i Europa och Australien fyller årets bok med smide och metallkonst. Peter Elgaß och Verlag Hefaistos har lyckats sammanställa en läsvärd bok om metallkonsthantverk, konstsmide, design och dess skickliga utövare. Här följer min betraktelse över boken.

 


Jürgen Steinau

mdi1Det man förundras och imponeras mest över är detaljrikedom i bilder och den breda spridningen i uttrycksmedlen som behandlas i boken. Här kan man läsa om och beskåda fantastiska kreationer av Jürgen Steinau, juvelerare och knivmakare från Berlin, Tyskland. Med en otrolig detaljrikedom och precision skapar Jürgen figurativa skulpturer i ädelstål och mässing. Men det som väcker mest uppmärksamhet för betraktaren är Jürgens knivar. Tankarna går StarTrek och Sience Fiction och näst intill arkitektoniska verk visas upp i form av knivar! Inslag av guld, nickel, horn, pärlor och ädelstål ger dock en fingervisning om att detta är juvelerarkonst starkt förbundet i metallhantverk av artistiskt format. Jürgen har ju mycket riktigt  deltagit i flera stora Internationella utställningar och nämns även ihop med namn som vår Svenska Kai Embretsen. I ett tjugotal bilder visas Jürgens fantastiska knivar upp som säkert tilltalar en kräsen samlarskara från skilda delar i världen. 

 


 

Yuri Sarkisian

mdi7Damastsmide från ett Armeniskt formspråk med detaljrikedom som tittade man i ett elektroniskt mikroskop. Färger och mönster som hämtade från en mikrovärld av kristaller. Allt skapat av Yuri Sarkisian. Fram till konstsmides biennalen i Kolbermor var Yuri mest omtalad genom hörsägen. Sovjettiden höll effektivt konstsmeder utanför all uppmärksamhet. Smeden från födelsestaden Baku 1955 verkar nu i St Petersburg och har fått ett ansett renommé utöver världen för sitt kunnande och hängivenhet till damaststålet, i stort som smått. I boken pressenteras en otrolig bildserie från den okrönta kungen av damastsmidets teknik! {/reg}Ett sjuttiotal bilder ger en inblick i vad man kan åstadkomma i både form och nyans i så rätt behandlat material. Ofta förleds man till att tro att det är något helt annat en hårt kallt skiktat stål man beskådar. Många former blir till synvillor och efter ett tag vet man nästan inte om det är ett stort fat i rostfritt stål med damast i eller en ring i vackra färger och brons. Yuri tycks röra sig obehindrat mellan ”traditionellt” smide, skulpturer, knivmakeri och juvelerarkonsten.
 
 


Helhetsintrycket av årets Metall Design International siktar mot framtiden och försöker fånga strömningarna inom metallhantverk, konst och smide med flera "yngre" metallkonstnärer. En ansatts som jag tycker lyckas och som ger hopp inför det framtida konstsmidet och att det utvecklas på ett internationellt riktigt vis i en föränderlig och mer ”öppen” värld. Färger och skiftningar och strikt design i kombination med organiska former blir den återkommande minnesbilden efter att bokens pärmar slagits igen.

Läs mer på Antracit!

Boka ditt exemplar i butiken här!

Johan Sangberg © 2009

Lämna en komentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.