räcke i smideGenom åren har jag tillverkat flera olika typer av ljusbärare och andra ljusstakar i smide eller konstsmide för kyrkor i och omkring Göteborg och Västra Götaland. Att smycka det offentliga rummet som en kyrka, bank, butik, restaurang eller en samlingslokal med konstsmide eller smide tillhör konstsmedens mer unika ibland vanliga uppdrag.  Ingen ljusbärare är den andra lik och tillverkning sker efter beställning och kunden har stor möjlighet att delta och påverka arbetets resultat. Detta ger smidet en modern formgivning i svensk design som passar in i den offentliga miljön och dess arkitektur. 

Smidet blir utfört som traditionellt metallhantverk i järn, rostfritt stål, koppar och mässing . Det man ofta smider är ljusstakar, ljusbärare för andaktsljus, dopljusstakar, symboler, gravkors, ljusstakar, lyktor, skulpturer, fat, ljuskronor, grindar, räcken och staket. Vanliga ytbehandlingsmetoder är bränning med linolja, linoljebränning och vaxning. Blåanlöpning och lackning med saponlack, så kallad japanlack, ger en vacker yta om framhäver smidet i arbetet.

 
Text och Foto 2010 © Johan Sangberg

 

ljusbärareNär jag får frågan om att tillverka en ny ljusbärare besöker jag kyrkan och betraktar formen, känslan stämningen som skapas där. Varje kyrka är unik och då skall även utsmyckningen spegla detta. Jag tar en hel del fotografier för dokumentering. Sedan gör jag två till tre förslag till uppdragsgivaren att ta ställning till, det innefattar även foton, skisser eller modeller. Tillvägagångssättet är liknande när det gäller andra privata eller offentliga utsmyckningar och därmed blir varje smidesuppdrag unikt och personligt.
 
 
Här ser du bilder på en Ljusbärare och ljusstakar som jag skapade för ett antal år sedan till kyrkan i Jonsered. I den vackra kyrkan finns det redan en hel del vackert hantverk utfört. Ljusbäraren består av fyra ”ben2 som är smidda i ett enda stycke som håller själva ljusringen. Ett av benen är längre och bär själva korset.
 
LjusskakeDe sjuarmade ljusstakarna gjordes i 11 exemplar varav 9 finns placerade i respektive fönster i kyrkan. Den elfte ljusstaken skänktes som pensionsgåva till prästen och den tolfte finns i privat ägo och är den som syns på bilden.
Text och Foto 2010 © Johan Sangberg

 

Bildspel från Jonsered

{pgslideshow id=19|width=640|height=480|delay=3000|image=L}

Bildspel från Jonsered

Text och Foto 2010 © Johan Sangberg

Lämna en komentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.