Är detta järn eller gjutjärn? Är detta smide eller konstsmide? Koppar, mässing eller aluminium? Linoljebränt, målat eller lackerat? Vem kan renovera mitt balkongräcke? Vilken typ av smide passar mitt hus från 1935 eller 2011? Kan man smida koppar? Vem har tillverkat detta smide? Frågorna kan bli många och kluriga att svara på. Kunskaper om konstsmide eller varmsmide enligt gammal kunskap finns det mer eller mindra av bland befolkningen. Ofta har man en vag kunskap om vad konstsmide eller smide är. 

 

phoca thumb l 20100107198

 

Att se skillnad på ett handarbete eller maskinbearbetat smide kan vara svårt, likaså vilken typ av ytbehandling som använts. Till och från hjälper jag hantvekare, byggare, entreprenörer, föreningar, bostadsrättsföreningar andra konsulter och uppdragsgivare att utfärda utlåtande om smide i exempelvis antikvariska miljöer. Det kan handla om renoveringar av sk. ankarslut, balkonger, gångjärn, staket och räcken. Dessutom behövs det allt oftare ett utlåtande rent designmässigt så att nytt smide verkligen passar in där det skall presenteras. Man vill ju inte sätta upp en smideslampa designad för marin miljö på ett stenhus från sekelskiftet i centrala staden. Även maskiner och utrustning i en smedja kan behöva ett utlåtande vad gäller pris innan försäljning eller vid köp.

no images were found

no images were found

Balkong Balkong
   

 Kunnandet har genom åren resulterat i uppdrag som domare vid smidestävlingar och liknande. Tävlingarna sker i Sverige och utomlands. Tillsammans med detta har jag upparbetat ett riksomfattande kontaktnät inom smide och metallhantverk baserat på varmsmide och konstsmide. Det innebär att jag har möjlighet att förmedla rätt smidesuppdrag till rätt smed.  Jag känner dessutom till en stor mängd offentligt smide och kan därmed koppla samman konstverk som behöver repareras med rätt konstsmed. Självklart genomför jag eget smide men uppdragen kan vara mer eller mindre avancerade och kräver olika utrustning eller kunskaper. Välkommen att kontakta mig för vidare information i hur jag kan guida dig i smidets fantastiska värld.

 

Använd kontaktformuläret om du vill komma i kontakt med smeden. Klicka här!

 

Lämna en komentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.