Gamla Stan Stockholm och Köpmangatan

phoca thumb l 2014-02-05 07.59.13

phoca thumb l 2014-02-05 07.59.13
Till galleriet 

I Stockholm och Gamla Stan har jag precis skissat och designat några inbrottsgaller. Allt är en blandning av gammalt och nytt. En industriell form med sammanfogningsteknik genom nitning. Kollegan Janne Hansson från Värmdö kommer att utföra smidet under de närmaste månaderna.

Gamla Stan hette fram till 1980 Staden mellan broarna och är Stockholms historiska centrum uppbyggt på Stadsholmen. Gamla är Stan dessutom en av Europas bäst och största bevarade stadskärnor från medeltiden och en av Stockholms främsta attraktioner. Här grundades Stockholm år 1252.

Hela Gamla Stan med intilliggande Riddarholmen är ett myllrande och promenadvänligt museum, fyllt av sevärdheter, attraktioner, restauranger, caféer, barer och butiker. Gamla Stan är också populär för den som söker konsthantverk, kuriosa och souvenirer. De smala, vindlade kullerstensgränderna med hus i alla gula nyanser har bidragit till Gamla Stans fantastiska karaktär. Bakom fasaderna kan man fortfarande finna källarvalv och kalkmålningar från medeltiden.

Stadsdelen Gamla Stan har en innehållsrik historia, och har tjänat som både syndens näste, avrättningsplats och platsen för storslagna kungliga bröllop. Att vandra genom dess gränder är att förflytta sig genom historien.

Stortorget i Gamla Stan var förr stadens hjärta, här fanns Rådhuset och även Sveriges första apotek låg just här (öppnat 1575) och en av stadens brunnar fanns här – Stortorgsbrunnen. Idag står den åter på plats men fungerar inte. På torget hölls också torghandel men det var också platsen för ond bråd död. På Stortorget ägde Stockholms blodbad rum i november 1520 då flera personer avrättades här.

Köpmangatan i Gamla Stan är Stockholms tidigast belagda gatunamn. Sannolikt har det uppkommit av att köpmän under medeltiden hade sina salubodar här. Köpmangatan utgjorde på medeltiden den huvudsakliga förbindelselänken mellan Stortorget och det utanför stadsmuren liggande Fiskartorget, som var det största torget och ett speciellt köpmantorg i medeltidens Gamla Stan.

 


Visa större karta

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.