Från Bacho via Steneby till USA

Vilken fart det blev på denna veckan. Stockholm på måndagen och samtidigt Bacho i Enköping och deras ”museum” med mannen som skapade, rörtången, skiftnyckeln, fjäderhammaren Bacho osv, osv. Ett otrolikt ställe som visar hur J.P. Johansson skapade Enköpings Fabriker. Där fanns mängder av information om hur det startade från en liten egen smedjan som J.P flyttade till Enköping och fick möjlighet att anställa smeder för att utveckla verksamheten. Det som idag är Bacho och som flyttat all tilverkning utomlands. Men skapelsen och och verktygen och uppfinningarna lever kvar in i 2000-talet.

Så här kan man läsa om J.P på J.P.Johansson sällskapets hemsida: http://jpjohanssonmuseum.com/

” 1878-86: Avsynare, resemontör, ritare och uppfinnare vid Munktells, där J.P. konstruerade talg- o smörjkoppar (patent reg.) till cylindrar. Hösten 1881 deltog han vid installationen av den första elektriska gatubelysningen i Sverige, det var i Stockholm. J.P. skötte lokomobilen som drog generatorn. Han installerade centralfängelsets (Långholmen) första värmeledning. "Satt på Långholmen i 3 månader, men inte i någon cell", lär han själv ha sagt.”.

Så började det och fortsatte med flera patent och arbeten!

 

 

Senare i veckan besökte jag HDK Steneby för vidare samtal om smidesutbildningar och Antracit. Mycket är på gång och det ser spännande ut.

Dessutom är fotograferandet och dokumenterandet avklarat för en tid nu och bilder skickade för publicering i Mathew Clarks smidesbok, Art Metall. Det blev massor av bilder och en hel del text på Engelska om smide och skulpturer. Besök hemsidan om smidesboken här http://www.mathewsclarke.com

Till höger en bild från projektet.

Lämna en komentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.